ZOBNE PROTEZE


Zobne proteze izdelujemo pri pacientih, pri katerih ne moremo narediti fiksnih mostičkov zaradi premalo zob ali položaja ostalih zob, ter kadar ne moremo vgraditi implantatov za nadomestitev izgubljenih zob, ali kadar pacient ne želi implantatov.

Parcialna proteza 
Delno protezo izdelamo, kadar je v ustih določeno število ohranjenih zob. Proteza se na njih pritrdi s zaponami ali pa s sidrnimi elementi, ki protezo stabilizirajo v ustih in na tak način nadomešča izgubljene zobe. 

Kombinirani rad 

Za rešitev delne brezzobosti z delno protezo se najpogosteje poslužujemo takoimenovane kombinirane zobne protetike; na preostale zobe namestimo prevleke in s posebnimi zaponami (sponke, ankerji) povežemo te prevleke z delno protezo.

Prevleke se fiksno cementirajo na preostale zobe, proteza pa se z zapenjanjem ali odpenjanjem odstrani iz ust, da se očisti, nato pa se jo vstavi naza.

To je zelo kakovostna estetska in funkcionalna rešitev za delno brezzobost.

Sponke so skrite pod zobmi v protezi in so v stiku s prevlekami, na katere so nameščene zapone. Zato ni vidnega prehoda z zob, na katerih so prevleke in zobje v protezi.

Pri kombinirani zobni protetiki proteza v zgornji čeljusti pokriva samo manjši, nujno potrebni del neba, sama proteza pa zelo trdno in stabilno stoji v ustih.

Pri kombinirani zobni protetiki v spodnji čeljusti se prav tako lahko izdela zelo elegantna proteza, ki ne bo motila jezika, obenem pa je zelo trdna in stabilna.

 

 


Totalna proteza

Totalno protezo izdelamo v primeru popolne izgube zob, kadar ne moremo vgraditi implantatov za nadomestitev zob, ali pa pacient tega ne želi.

V zgornji čeljusti proteza pokriva celotno nebo in alveolarne grebene, da bi dobili dovolj veliko površino, na katero se prenaša sila žvečenja.

V spodnji čeljusti totalna proteza pokriva samo alveolarne grebene in ima obliko podkve, saj je potrebno pustiti prostor za jezik.

Totalna proteza se v ustih obdrži in stabilizira z ustvarjanjem vakuma pod protezo.
Zato je njena izdelava izredno zahtevna, saj morajo biti njeni robovi natančno izdelani in se zelo tesno prilegati ob sluznico alveolarnega grebena, ne smejo pa tiščati, niti ovirati premikanje jezika in obraza.

Zato uporabljamo posebno tehniko jemanja funkcijskega odtisa pri izdelavi totalne zobne proteze.

Totalno protezo je po jedi potrebno odstraniti iz ust in jo očistiti.

Kadar proteza ni v ustih, mora biti v vodi, saj bi se s sušenjem deformirala njena oblika in se v ustih ne bi več pravilno prilegala, posledica tega pa je njena premičnost in izpadanje.