PREPARACIJA ZOBA NA STOPNICO


Preparacija zoba na krožno stopnico in z natančno mejo preparacije ter natančno robno tenjenje so predpogoj za izdelavo vrhunskih estetskih keramičnih prevlek in mostičkov, zdrave in lepe dlesni, ter za idealno razmerje med izgledom dlesni in keramično prevleko.

Preparacijo zoba za keramično prevleko na krožno stopnico in natančno mejo preparacije opravimo na način, da v predelu zobnega vratu na ravni dlesni krožno oblikujemo ostro mejo preparacije z rahlo stopnico, na katero bo kasneje natančno sedla keramična prevleka. Samo v tem primeru lahko dobimo natančen stik med zobmi in robom keramične prevleke, le-ta pa se idealno, brez kakršnih koli prehodov nadaljuje na zobno korenino, kar imenujemo robno tesnjenje.

Natančnost stika pri kovinsko-keramičnih prevlekah znaša 20 mikronov (stoti del milimetra), pri cirkon-keramičnih prevlekah pa 5 mikronov.

Ta natančnost pri cirkon keramiki je največja prednost v primerjavi s kovinsko keramiko, zato se danes cirkon keramika predvsem priporoča kot izbrani material za izdelavo zobnih prevlek in mostičkov.

Ta mikronski prostor med keramično prevleko in preostankom zoba se zapolni z adhezivnim zobnim cementom, ki prevleko zalepi na zob. Tako nastane trden hermetičen stik brez kakršnekoli razpoke, zobna prevleka in preostanek zoba pa postaneta eno.
Zato se pri tako natančni izdelavi hrana ne more nabirati na stiku keramične prevleke in preostanka zoba, posledično pa se tudi ne zbirajo bakterije, ki povzročajo vnetje dlesni ter nastanek kariesa pod prevlekami.