NEUSTREZNA PREPARACIJA ZOBA


Če se zob brusi brez stopnice in natančne meje preparacije, tudi prevleke ni mogoče izdelati natančno, zato se v takšnem primeru ne bo pravilno prilegala na zob, kar se na žalost še vedno pogosto dogaja.

Takšne izdelke štejemo med slabe, neustrezne protetične izdelke.

Zaradi takšnih slabih, neustreznih protetičnih izdelkov imajo ljudje pogosto strah pred zobnimi prevlekami, zato tudi odlašajo s protetičnim zdravljenjem, kar posledično povzroči dodatno izgubo zobnih enot.

Rob prevleke je v tem primeru debelejši od zobne korenine in odstopa od nje, zato je prehod med prevleko in zobno korenino zelo občuten.

V tako nastali razpoki ostaja hrana, pacient pa je tudi ob najboljši higieni ne more odstraniti, zato se vanjo trajno naselijo številne bakterije in povzročajo stalno vnetje dlesni, ki se širi naprej proti okolni kosti in v druge dele parodoncija, dokler ne pride do parodontoze.

Odstopajoč zadebeljeni rob prevleke pa ustvarja tudi mehanski pritisk na dlesni, kar še dodatno poslabša situacijo.

Vsi ti dejavniki povzročajo nenehno krvavenje in spremembo barve dlesni, ki postanejo modrikaste ali temno vijolične barve, viden pa postane tudi temnejši rob pri kovinsko-keramični prevleki.

Običajno je takrat keramična prevleka precej debelejša, kot je bila naravna, kar lahko povzroči precejšnje motnje v delovanju žvečnega sistema.

Vse skupaj je videti zelo neestetsko, saj je porušena estetika dlesni, estetika samega zoba in estetsko razmerje med zobno prevleko in dlesnimi.

Na srečo naših pacientov pa po odstranitvi takšnih slabih protetičnih izdelkov iz ust, pri nas opravimo profesionalno higieno in parodontološki tretma, nato pa izdelamo visokokakovostne estetske prevleke ali mostičke. Dlesni si opomorejo in prenehajo krvaveti ter spet dobijo svoj lep rožnat izgled, vidno pa je tudi lepo in skladno razmerje do nove, estetsko in funkcionalno izdelane keramične prevleke.

Naše strokovno osebje na tak način povrne lep nasmeh na obraz naših pacientov.