KERAMIČNE PREVLEKE IN MOSTIČKI


Keramične prevleke in mostičke lahko naredimo na naravnih zobeh ali na implantatih.

Estetski videz in biokompatibilnost keramičnih prevlek in mostičkov ter njihova trdota, čvrstost in druge fizikalno kemične lastnosti so zelo podobni naravnim zobem, zato jih uvrščamo med skoraj idealne zobne nadomestke.

 

Keramična prevleka je protetični nadomestek na zobu, ki po svoji obliki, barvi in funkciji popolnoma nadomešča naravno krono zoba.

     

Uporabimo jih v primerih, ko so naravni zobje zelo poškodovani 

zaradi kariesa in ko je na zobeh veliko zalivk, kar ogroža celovitost zob.

    

Uporaba keramične prevleke zaradi zlomljenega zoba.

     

Keramične prevleke uporabljamo tudi pri 

izraziti spremembi barve zob, najpogosteje pri zdravljenih zobeh

 

Priporočljivo je, da zdravljene (devitalizirane) zobe vedno oskrbimo s keramično prevleko, saj pri zdravljenju zob vedno pride do velike izgube obzobnega tkiva, poleg tega pa zobje po zdravljenju postanejo tudi bolj krhki.

 

Keramični mostiček izdelamo v primeru, če želimo nadomestiti enega ali več izgubljenih zob brez vgradnje implantata na mesto izgubljenega zoba. Mostiček je sestavljen iz vsaj dveh ali več nosilcev, ki sta v bistvu zobni prevleki, ter telesa mostička, ki jih povezuje. Telo pa je sestavljeno iz enega ali več vmesnih členov, odvisno od tega, koliko izgubljenih zob nadomeščamo. 

 

 

 

Osnovni predpogoj za izdelavo keramičnega mostička je, da imamo zadostno število podpornih zob na vsaki strani, ki jih lahko stabilno povežemo in da razmak med potencialnimi zobnimi nosilci ni ekstremen.