INLAY/ONLAY POLNILA


Estetska inlay/onlay polnila so lahko izdelana iz kompozitnega materiala ali zobne keramike. To so zobna polnila (zalivke / plombe), ki so izdelana v laboratoriju.

Postopek izdelave

Izdelavo pričnemo kot pri običajnem polnilu, z odstranjevanjem kariesa na zobu in s preparacijo zoba za inlay/onlay. Nato sledi odvzem odtisa, izdelava začasnega polnila in pošiljanje odtisa v laboratorij, kjer se onlay/inlay izdeluje.

Ob naslednjem obisku ordinacije se začasno polnilo odstrani, izdelan inlay/onlay pa se s posebnim adhezivnim cementom cementira v zob. Nato sledi preverjanje stikov z ostalimi zobi in fino poliranje v ustih.

Prednost inlay/onlay polnil v primerjavi s klasičnimi estetskimi polnili je v tem, da so ti dolgotrajnejši in se lahko estetsko brezhibno izdelajo v laboratoriju.
Klasična estetska polnila, ki se opravljajo neposredno v ustih, se med polimerizacijo (strjevanjem) skrčijo, zaradi česar nastanejo mikro razpoke na stiku med polnilom in zobom, kar zmanjša obstojnost klasičnega polnila.

Pri izdelavi inlay/onlay polnila v laboratoriju, ni krčenja, če pa se teoretično že zgodi, se kompenzira na način, da se inlay/onlay cementira v zob z adhezivnim zobnim cementom, ki hermetično zapre vse razpoke med polnilom zoba in pri izdelavi keramične prevleke.
Zato so inlay/onlay polnila veliko obstojnejša od klasičnih polnil, izdelanih neposredno v ustih.