ZOBNI VSADKI


V sodobnem estetskem in funkcionalnem zobozdravstvu so zobni implantati nepogrešljivi pri zdravljenju brezzobosti in motenj žvečnega sistema.

Implantati su izdelani iz titana. To je biokompatibilni material, kar pomeni, da ga organizem ne prepozna kot tujek, zato se nanj ne odzove z negativno reakcijo.

Z zobnimi vsadki nadomestimo korenino izgubljenega zoba.

Zobni vsadki lahko nadomestijo enega ali več izgubljenih zob in takrat služijo kot nosilci za krono zoba. V primeru manjkajočega enega zoba ni potrebno brusiti sosednjih zob, da bi z mostičkom nadomestili manjkajoči zob, ampak se na to mesto vgradi implantat.

V notranji navoj implantata privijemo nadgradnjo ali suprastrukturo, ki je lahko izdelana iz titana ali cirkona, na njo pa postavimo kovinsko-keramično ali cirkon-keramično prevleko, odvisno od pacientove odločitve.

Dva ali več implantatov lahko predstavljajo nosilce mostička. V primeru, da nimate končnih zob, ki bi bili nosilci mostička, so vsadki edina rešitev, da bi se izognili delni protezi..

Postopek implantacije

Postopek implantacije je povsem neboleč, saj poteka v lokalni anesteziji.

Po implantaciji je treba počakati 4-6 mesecev za doseganje osteointegracije (povezovanje vsadka s kostjo). V tem času so vsadki pokriti s sluznico ustne votline in pacient nima nikakršnega občutka tujka v ustih ali drugih neprijetnosti, ima pa izdelane začasne zobe.

Po izteku tega časa implantolog na implantat namesti posebne kapice za oblikovanje dlesni ob vsadku, ki jih mora pacient nositi nekaj dni. Zatem zobozdravstveni protetik vzame odtis in izdela trajni protetični element.

 

Prednosti vgradnje implantatov v primerjavi z zobnimi protezami so velike. Omogočajo namreč višjo kakovost življenja, saj jih občutite in jih uporabljate enako kot svoje zobe.

Če že imate totalno protezo, ki je nestabilna in vam otežkoča žvečenje, lahko z vstavitvijo implantata protezo stabilizirate. Takšna stabilizirana proteza močno poveča varnost in udobje pri hranjenju, govorjenju in družabnih stikih.

Uspešnost implantatov je danes nesporna in najnovejše raziskave govorijo o uspešnosti, ki je večja od 95 %.

To lahko potrdimo tudi v centru Dental esthetic, in sicer na podlagi izkušenj naše implantološko-protetične ekipe, ki že več kot 20 let uporablja zobne vsadke kot popolno terapevtsko sredstvo pri zdravljenju brezzobosti in motenj v delovanju žvečnega sistema.

Oblika in površinska struktura implantatov sta v zadnjih letih doživela številne spremembe, s čimer so vsadki danes izredno dovršeni. Ob pravilni indikaciji in pravilno izvedenem postopku vgradnje implantata uspeh ne bo izostal.