AUGMENTACIJA KOSTI


Osnovni predpogoj za vgradnjo implantata je dovolj kosti tako po višini kot tudi po širini.

Pogosto se zgodi, da nimamo dovolj kosti za vgradnjo implantata, saj vemo, da po puljenju zoba pride do resorpcije kosti oz. kost izgine, še posebej, če zoba ne nadomestimo takoj po puljenju. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augmentacija kosti je kirurški postopek nadgradnje kosti v zgornji ali spodnji čeljusti v predelu zob, da bi omogočili dovolj kostne osnove za vgradnjo implantata. Z vertikalno augmentacijo kosti povečamo višino čeljustne kosti, s horizontalno pa povečamo debelino čeljustne kosti.

Avtologna augmentacija je nadomestitev z lastno kostjo. Kost se presadi iz dela čeljusti, kjer jo je dovolj (najpogosteje je to brada ali predel za modrostnimi zobmi) v del čeljusti, kjer je potrebna.

Danes so pogosteje v uporabi preparati umetne kosti, saj je poseg preprostejši, hitrejši in manj stresen za pacienta. Umetna kost se sčasoma popolnoma vraste.

Dograditev z umetno kostjo ima prav tako svoje omejitve in pri obsežnih nadomestitvah moramo uporabiti avtologno augmentacijo.

Pri manj obsežnih nadomestitvah, ko je na voljo razmeroma dovolj kosti, lahko augmentacijo izvedemo hkrati z vgradnjo implantata.
Pri obsežnejših nadomestitvah, ko manjka veliko kosti, pa najprej opravimo augmentacijo, po preteku 4 - 6 mesecev, ko se kost vraste, pa na to mesto vgradimo implantat.

Poseg je povsem neboleč in poteka v lokalni anesteziji.