ALL ON FOUR


All on four metoda se uporablja pri pacientih z brezzobo čeljustjo, ali v primerih, ko je sicer na voljo še določeno število zob, ki pa so izrazito parodontozni ali pa se zaradi kakšnega drugega razloga ne morejo uporabiti za izdelavo fiksne protetike in jih je potrebno izpuliti. Uporablja se lahko tako v zgornji kot tudi v spodnji čeljusti.

All on four – kot pove že sam stavek (vse na štirih vsadkih), to pomeni postavitev kompletnega zobnega niza v eni čeljusti na štiri implantate. To je fiksni zobni mostiček z 12 zobmi, ki se z vijaki pritrdi na štiri implantate in se tako fiksira na čeljust ter tam tudi trajno ostane.

Mostiček se lahko sname le v ordinaciji ob redni kontroli, kadar ga stomatolog odstrani z implantatov, da bi opravil profesionalno higieno, nato pa ga ponovno vstavi v usta in fiksira na implantate.

Uporablja se lahko tako v zgornji kot tudi v spodnji čeljusti.

Praviloma je to kompromisna metoda za oskrbo brezzobe čeljusti s fiksno protetiko na implantatih, kadar nimamo na voljo dovolj kosti za vgradnjo zadostnega števila implantatov za izdelavo klasičnega zobnega mostička na implantatih, ni pa mogoča nadgradnja in transplantacija kosti, ali pa pacient tega ne želi.

Prednost – Prednost metode all on four v primerjavi s klasično totalno protezo je v tem, da gre za fiksno protetiko, ki je stabilna in se ne snema tako kot tudi ne fiksni zobni mostiček.

Je tudi precej bolj elegantna rešitev kot totalna proteza in pokriva samo zobni greben, kar še posebej pride do izraza v zgornji čeljusti, saj ne pokriva celotnega neba kot klasična totalna proteza. To omogoča ohranitev občutka okusa in otipa ter največje možno udobje v ustih.

V primerjavi s klasičnim mostičkom na implantatih pri brezzobih čeljustih, je pri metodi all on fuor potrebno manjše število implantatov, ni potrebno opraviti nadomestila izgubljene kosti, kar poenostavi postopek, obenem pa je tudi pacientovo okrevanje hitrejše. Postopek je tudi manj zahteven za pacienta ob opombi, da je postopek vedno varnejše opraviti z večjim številom implantatov, kadar je to seveda mogoče.

Posebnost All on four metode

Posebnost metode all on four: Pri brezzobih čeljustih je resorpcija kosti (izginitev kosti) veliko bolj opazna v predelu zadnjih zob, medtem ko v predelu sprednjih zob običajno ostane dovolj ohranjene kosti za vgradnjo implantatov.

Posebnost te metode je v tem, da se implantati vgradijo pod določenim kotom v predelu sprednjih zob in na začetku zadnjih zob. Na ta način se kompenzira pomanjkanje kosti v zadnjem delu in doseže se velika čvrstost implantatov in odpornost na sile žvečenja.

Zato se tako vgrajeni implantati lahko takoj po operaciji obremenijo z začasno fiksno protetiko z vsemi 12 zobmi, kolikor jih je potrebno za normalno delovanje žvečnega sistema in vrhunsko estetiko, po treh mesecih od vgradnje implantatov pa tudi s trajno fiksno protetiko.

Zobje v enem dnevu - Z metodo all on four v enem dnevu v lokalni anesteziji neboleče izpulimo preostale protetično neizkoriščene zobe ali ostanke korenin, če so te prisotne, nato pa pristopimo k vgradnji štirih implantatov v brezzobo čeljust. Takoj zatem izdelamo fiksno protetiko z vsemi zobmi ter jo fiksiramo na vgrajene implantate. Ob istem obisku po potrebi modeliramo tudi alveolarni greben, da bi se trajna fiksna protetika nanj lahko pravilno prilegala.

Dva sprednja implantata se vgradita ravno na položaj dvojk na levo in desno stran, dva zadnja implantata pa se vgradita pod kotom 45 stopinj na položaju petk na vsaki strani čeljusti.
Takoj po vgradnji implantatov se izdelajo začasni zobje iz akrilata (vrsta biokompatibilnega plastičnega materiala za izdelavo začasnih zob).

Dokončna trajna protetika - Po treh mesecih, ko se implantati popolnoma zrastejo s čeljustno kostjo, se ob enem obisku preprosto in neboleče odstranijo vijaki, z implantatov pa se odstrani začasna protetika. Vzame se odtis za dokončni protetični izdelek, nato pa se začasna protetika z vijaki ponovno fiksira na implantate in se nosi do izdelave trajnega protetičnega izdelka.
Ko je trajna protetika izdelana, se začasna ponovno odstrani iz ust, končna pa se z vijaki trajno fiksira v usta.

Dokončna protetika pri metodi all on four je lahko izdelana iz nekaj vrst materiala:

 

  • kompozitni mostiček z 12 zobmi na 4 implantatih: osnovna varianta z zelo dobro estetiko, trdnostjo in obstojnostjo
  • kovinsko-keramični mostiček z 12 zobmi na 4 implantatih: odlična estetika, trdnost, obstojnost in biokompatibilnost
  • cirkon-keramični mostiček z 12 zobmi na 4 implantatih: vrhunska estetika, natančnost, trdnost, obstojnost in maksimalna biokompatibilnost. Cirkon-keramika je material, ki se danes uporablja v vrhunskem estetskem zobozdravstvu.

 

 

All on six

Metoda all on six je fiksni protetični izdelek z vsemi zobmi, ki je nameščen in fiksiran na 6 implantatov v brezzobi čeljusti. Za razliko od metode all on four, se pri all on six poleg 4 implantatov, vgradita še 2 implantata v predelu kočnikov, po eden na vsaki strani.

Nadaljnji postopek izdelave začasne in trajne protetike je enak kot pri metodi all on four.

Vedno je zaželeno dati prednost metodi all on six in po možnosti vgraditi več implantatov v sprednji in zadnji del brezzobih čeljusti.

Več implantatov omogoča bolj pravilno porazdelitev žvečnih sil in precej manjšo obremenitev posameznega implantata, kar vpliva na obstojnost implantatov in v veliki meri zmanjša tveganje za njihovo izgubo.