PROFESIONALNA HIGIENA IN PROFILAKSA


Pravilna in redna higiena je osnova zdravja in lepote.

Temeljita higiena zob in ustne votline je pogoj za njihovo zdravje, zdravje žvečnega sistema in organizma v celoti. Pomembno je poudariti, da so lahko okužbe v ustni votlini, kot sta npr. kronična parodontalna bolezen ali kronični periapikalni osteitis (granulom), vzrok za številne druge bolezni, kot so vnetje sklepov, srčna ali možganska kap, bolezni ledvic, težave z očmi in vidom ali za razne dermatološke bolezni.

Glavni cilj zobozdravstva je poleg samega zdravljenja tudi preventivno delovanje oziroma preprečevanje nastanka kariesa in drugih bolezni in motenj žvečnega sistema ter izobraževanje pacientov.

V centru Dental estethic veliko pozornosti namenjamo zobni estetiki in poudarjamo, da je redna ustna higiena izjemno pomembna za lep videz zob in dlesni, kar je predpogoj za lep nasmeh.

Naše osebje se je prav na področju profesionalne zobne higiene in preventive usposabljalo v Nemčiji in Švici. Zato pri delu s pacienti z veseljem veliko časa posvečamo oralni higieni in preventivi.

Odstranjevanje zobnega kamna in poliranje zob

Da bi vedno imeli lepe in zdrave zobe, je potreben redni pregled pri zobozdravniku in čiščenje zobnega kamna s poliranjem zob vsaj dvakrat letno.

V centru Dental esthetic z nebolečim postopkom odstranjujemo zobni kamen z ultrazvočnimi konicami Sonicflex, morebitne mehke obloge in fino poliranje zob pa opravimo z zračnim poliranjem (peskanjem) z napravo Prophy-flex, ki s pomočjo mikrogranul na bazi fluora preprečuje nastanek kariesa.

Zobe proti kariesu še dodatno zaščitimo s fluorizacijo oz. zobe premažemo s posebnim zaščitnim lakom, ki vsebuje fluorid.   

Ščetkanje zob

Po najnovejših raziskavah zadostuje ščetkanje zob dvakrat na dan, kar priporoča tudi Ameriško združenje zobozdravnikov.

Zobna ščetka ne sme biti prevelika, saj moramo z njo doseči vse zobne ploskve in dlesni. Najboljša je srednje trda ali mehka, nikakor pa ne sme biti zelo trda. S preveč trdo ščetko lahko poškodujemo površino zob, zato se tam prično nabirati obloge, kar posledično privede do erozije zobne sklenine in nastanka kariesa.

Zobe in dlesni je treba istočasno ščetkati s kratkimi krožnimi gibi od roba dlesni do vrha zob, dokler temeljito ne očistite vseh zobnih ploskev in dlesni.

Na trgu je na voljo veliko zelo kakovostnih zobnih past, ki v večini vsebujejo fluor, ki varuje pred kariesom, in druge aktivne sestavine za zmanjšanje občutljivosti zob na zunanje dražljaje, ter drobne delce za fino poliranje zob.

Izbira zobne paste je osebna izbira vsakega pacienta, in večina zobnih past, ki so danes na voljo na trgu, izpolnjuje merila sodobne zobozdravstvene medicine.

Redno in pravilno ščetkanje zob je pomembnejše od izbire zobne paste.

Zobna mitka

Zobna nitka je odličen pripomoček za čiščenje ostankov hrane med zobmi, do katerih ne moremo z običajno zobno ščetko, še posebej pri zobeh, ki so zelo tesno skupaj. Tanka povoščena svilena nitka z lahkoto drsi med zobmi in tako odlično očisti medzobne prostore.

Zadostuje, da jo uporabljamo enkrat na dan.

Na trgu je na voljo veliko različnih vrst nitk, izbira je odvisna od pacienta samega.

Poleg zobne nitke se lahko uporabljajo tudi zelo praktične medzobne ščetke, ki odlično dosežejo tudi najbolj nedostopna mesta med zobmi.

 

 


Zobna prha

Zobno prho še posebej priporočamo pacientom, ki imajo implantate, ter tistim s protetičnimi nadomestki, kot so zobni mostički, razni ankerji in prečke pri kombiniranih fiksno-snemnih protetičnih elementih.

Zobna prha je prenosna naprava za nego zob in dlesni, ki s pomočjo močnega tankega curka vode čisti medzobne površine ter hkrati masira dlesni ter jih tako naredi močnejše in bolj zdrave, saj s tem preprečuje njihovo vnetje. Zobna prha doseže tudi najbolj skrita mesta med zobmi in protetičnimi nadomestki, do katerih ne moremo z običajnim ščetkanjem in nitkanjem.

Naprava vsebuje posodo za vodo in nastavke za prho zob, ki so običajno štiri, da jo lahko uporabljajo vsi družinski člani.
V posodo za vodo je dobro dodati eno tretjino antiseptika na bazi klorheksidina (znan kot tekočina za izpiranje ust) in s takšno raztopino opraviti prhanje zob.

Električna ščetka

Električna zobna ščetka je odlični pripomoček za zobno higieno. Namesto vas bo s pravilnimi krožnimi gibi opravila ščetkanje zob in dlesni.

 

Kakovostne električne zobne ščetke imajo običajno več programov za vrsto premikanja in trajanje ščetkanja zob ter masažo dlesni. Vsebujejo tudi posebna vlakna, ki pri ščetkanju z elektrostatičnim učinkom spreminjajo polarnost površine zob in tako zmanjšajo nabiranje zobnih oblog.

Na trgu obstajajo naprave, ki združujejo zobno prho in električno zobno ščetko.

Izbira naprav je individualna.

Tekočine za izpiranje ust

Tekočine za izpiranje ust so izjemno koristne, njihova glavna naloga pa je zmanjševanje bakterij v ustih in bakterijskih oblog na zobeh. Po uporabi v ustih ostane občutek svežine, iz ust pa izginejo tudi vse morebitne neprijetne vonjave.

To so antiseptiki za lokalno uporabo v ustni votlini na bazi klorheksidina, ki ima izrazit depo učinek (dolgotrajni učinek po uporabi) in deluje na širok spekter bakterij.

Ob mehaničnem čiščenju s ščetko, depo učinek klorheksidina, ki je aktivna sestavina tekočine, upočasni razvoj bakterijskega biofilma na zobeh in zmanjša skupno število bakterij v ustih.

Spiranje s klorheksidinom še posebej priporočamo pri zdravljenju parodontalnih bolezni ter pred in po kirurških posegih v ustih in po vgradnji implantatov.
Na trgu je veliko različnih izdelkov prijetnega okusa in vonja ter različnih koncentracij.

Preveč pogosta uporaba tekočine za izpiranje ust ni priporočljiva.

O izbiri ustrezne tekočine za izpiranje ust in njeni uporabi se je najboljše posvetovati z vašim zobozdravnikom.