CIRKON KERAMIKA – ESTETSKE PREVLEKE IN MOSTIČKI


Estetske prevleke in mostički so izdelani iz keramike in cirkonija brez kovinskega ogrodja.

Za razliko od kovinsko keramičnih prevlek in mostičkov ali zlatih fasetiranih prevlek in mostičkov, ki imajo ogrodje iz kovinske zlitine, imajo cirkon-keramične prevleke ogrodje iz cirkonija, na katerega je nanesena keramika.

Prosojnost - Prednost cirkona in keramike je v tem, ker sta prosojna oz. prepuščata svetlobo kot naravni zobje, zato lahko svetloba neovirano prodira skozi v nasprotju z izdelki iz kovinske keramike. Odsev svetlobe s površine cirkon keramičnih prevlek in mostičkov je enaka kot pri naravnih zobeh.

Zaradi teh lastnosti nam cirkon keramika omogoča izdelavo izjemno estetskih prevlek in mostičkov ter je v zadnjih 15 letih postala standard pri izdelavi vrhunskih estetskih zobnih nadomestkov.

 

 

 

Biokompatibilnost – Še ena izjemno pomembna lastnost cirkon keramike je, da je popolnoma biokompatibilna oz. ne povzroča nikakršnih alergijskih ali toksičnih reakcij organizma za razliko od kovinskih zlitin, ki lahko pri nekaterih pacientih povzročijo takšne reakcije.

Reakcije organizma na kovinske zlitine za izdelavo zobnih nadomestkov se lahko pri nekaterih pacientih pokažejo v vnetih dlesnih okoli kovinsko keramične prevleke, z umikom dlesni in krvavenjem ter spremembo barve okrog kovinsko keramične prevleke. Dlesni namesto zdrave rožnate barve postanejo modrikasto temne.

Vse te reakcije še dodatno spodbudi nenatančna izdelava prileganja zobne prevleke na zob ob dlesnih, kar se pri izdelavi kovinsko keramičnih prevlek dogaja precej pogosto. V tako nastale razpoke prodrejo bakterije, ki še dodatno pospešijo reakcijo organizma v smislu vnetja in spremembe barve dlesni. Pod prevleko pa lahko nastane tudi karies.

Cirkon-keramična prevleka – Delo je bilo opravljeno leta 2003 in ponovno slikano leta 2018.

Tudi po 15 letih od namestitve cirkon-keramične prevleke na zobu ni nobenih reakcij dlesni glede njihovega umika ali spremembe barve.

                

                                                               2003.                                                                               2018.

CAD/CAM tehnologija in natančnost izdelave – natančnost cirkon-keramičnih prevlek in mostičkov v primerjavi s klasičnimi kovinsko-keramičnimi prevlekami je veliko večja. To še posebej velja za natančnost prileganja v predelu preparacije zoba ter natančnost stičnih točk z zobmi nasprotne čeljusti, kar je izredno pomembno za pravilno funkcijo posameznih zob in žvečnega sistema v celoti ter za preprečevanje nastanka vnetja dlesni okoli prevleke.

Takšna natančnost cirkon keramičnih prevlek in mostičkov je omogočena zaradi zasnove in izdelave z računalniško tehnologijo CAD/CAM.

CAD/CAM tehnologija - modeli prepariranih zob se skenirajo, sledi računalniška obdelava in modeliranje prevlek ali mostičkov, nato pa se robotsko izrežejo iz kosa cirkona s posebnimi rezkalci visoke – mikronske natančnosti. Prevleke ali mostički se dodelajo z zobno keramiko.

CAD/CAM tehnologija se uporablja tudi v vesoljski, letalski in avtomobilski industriji za izdelavo delov, pri katerih je potrebna velika prilagodljivost in natančnost izdelave.