BELJENJE ZOB


Danes, ko je pomen estetike in lepega nasmeha v sodobni družbi vse pomembnejši, se vedno več naših pacientov odloča za beljenje zob, saj lahko na zelo učinkovit in razmeroma enostaven način že ob enem obisku dobijo lep nasmeh z belimi zobmi..

 

Beljenje zob z „zaap“ lučko

 V centru Dental esthetic uporabljamo najsodobnejšo tehnološko metodo beljenja zob s pomočjo „zaap“ lučke. Postopek traja približno 45 minut, zobe pa lahko posvetlimo za nekaj odtenkov. Postopek je povsem neboleč.

Postopek beljenja v naši ordinaciji izvajamo tako, da najprej dlesni zaščitimo s posebnim materialom, na zobe nanesemo belilni gel (karbamid peroksid), ki se aktivira z modro svetlobo določene valovne dolžine iz "zaap« lučke.

Najpogosteje postopek ponovimo trikrat po 15 minut, kar je po navadi dovolj, da dobimo želen barvni odtenek.

 

        

Beljenje zob doma s pomočjo folije in gela

 

Po potrebi lahko beljenje zob opravimo tudi doma.

Ob prvem obisku v centru Dental esthetic vzamemo zobni odtis, ki nam bo v pomoč pri izdelavi tanke prozorne plastične folije po meri vsakega pacienta.

Na folijo nanesemo belilni gel in jo damo na zobe. Glede na koncentracijo gela in želeno hitrost beljenja folijo nosimo nekaj ur na dan ali ponoči med spanjem. Da bi dobili želen odtenek, lahko proces traja tudi teden do dva.

Ta metoda je sicer počasnejša in zahteva več osebne angažiranosti, vendar so rezultati malce obstojnejši.

 

 

 

Pogosto kombiniramo obe metodi.

Do želenega odtenka pridemo najprej v ordinaciji s pomočjo lučke, nato pa barvo občasno vzdržujemo doma s folijo in belilnim gelom.

 

Predpogoj za beljenje zob, varnost postopka in trajnost rezultatov

Pred postopkom beljenja zob se je potrebno o tem posvetovati z zobozdravnikom, potrebno je odstraniti karies in opraviti profesionalno čiščenje zobnega kamna in poliranje zob.

Beljenje je najbolj učinkovito na zobeh, ki nimajo veliko zalivk. Sredstvo za beljenje namreč deluje samo na naravne zobe, ne pa tudi na zalivke ali prevleke in mostičke. Zdravljen zob z izrazito spremenjeno barvo, mostički ali zalivke se ne bodo pobelili, ampak zahtevajo drugačen tretma (cirkon keramične prevleke ali luske).

Raziskave in klinične študije so pokazale, da je beljenje zob pod zdravniškim nadzorom varno. Karbamid peroksid v preparatih je ph-nevtralen, ne poškoduje sklenine in je odobren s strani FDA, (ameriške Uprave za hrano in zdravila).

Po končanem beljenju bodo zobje svetlejši kot prej, pri nekaterih pacientih pa je potrebno po enem letu ali dveh postopek ponoviti.

Pogosto uživanje temnih pijač, kot so kava, čaj, Coca cola, črno vino, še posebej pa kajenje, zmanjšajo učinek beljenja. Po določenem času zobje za določen odtenek potemnijo. V tem primeru lahko postopek ponovimo enkrat do dvakrat na leto, da bi obdržali želeno barvo zob.

Da bi rezultat beljenja trajal čim dlje, je zelo pomembno vzdrževati temeljito higieno zob in ustne votline ter se izogibati kajenju in dvakrat letno obiskati zobozdravnika, ki bo strokovno očistil zobni kamen in opravil poliranje zob.