ENDODONTIJA


Endodontsko zdravljenje oz. zdravljenje korenine zob je mikrokirurški poseg, s katerim odstranimo ostanke vnete in okužene zobne pulpe iz koreninskega kanala zoba ter trajno v koreninski kanal vstavimo trajno bioinertno polnilo, da preprečimo širjenje okužbe iz koreninskega kanala v sosednja tkiva, parodoncij in okolno kost, ter na tak način ozdravimo in ohranimo zob.

 

Sam endodontski tretma je neboleč in se opravlja pod lokalno anestezijo.

Do nedavnega so se na žalost takšni zobje odstranjevali, kar je pri teh pacientih posledično povzročilo večje motnje v žvečnem sistemu in estetske pomanjkljivosti, še posebej, če izgubljenih zob niso čim prej nadomestili.

Najpogostejši razlog za vnetje zobne pulpe je nezdravljen zobni karies, ki prodre do pulpe. Nastane lahko tudi zaradi travme zob ali pa se razširi iz obzobnega žepa proti zobni pulpi in jo tako okuži.

Če se vnetje zobne pulpe ne zdravi, lahko pride do širjenja okužbe v obzobno kost, ki se zaradi vnetja raztopi, prostor pa zapolni vnetno granulacijsko tkivo (granulom) ali nastanejo ciste. V težjih primerih se prične nabirati gnoj in ob pojavu abscesa nastane oteklina, kar lahko privede do resnih zdravstvenih težav.

 

Zobna pulpa
Zobna pulpa je posebno tkivo, ki se nahaja v pulpini komori in koreninskem kanalu vsakega zoba. Sestavlja jo splet krvnih žilic in živcev, vezivno tkivo in nekaj vrst celic.

Pri otrocih je zobna pulpa zelo pomembna, saj sodeluje pri rasti in razvoju zoba.
Pri odraslih pa ima predvsem čutilno vlogo. Z njeno pomočjo občutimo toplo in hladno ter bolečino pri poškodbah in vnetju zoba.

Deloma ima tudi reparativno funkcijo, ker lahko tvori trdna zobna tkiva ter pri manj agresivnem kariesu na zobu lahko prepreči širjenje kariesa v globino zoba in celo ustavi sam proces kvarjenja.

Zobna pulpa ima tudi pomembno prehranjevalno vlogo, čeprav se zob hrani preko svojega obešalnega aparata, parodoncija. To nam omogoča odstranitev okužene zobne pulpe oz. zdravljenje zobne korenine brez izgube zoba.

Zato je izrednega pomena po možnosti ohraniti zdravo zobno pulpo oz. vitalnost zob. Še posebej moramo biti previdni pri naših terapevtskih posegih na zobeh in zoba nikoli ne smemo takoj devitalizirati („preventivno, da nas ne bi morda pričel boleti“ )!                 

Možnosti endodontskega zdravljenja

Z endodontsko terapijo, poleg zdravljenja zobne korenine, zdravimo tudi granolome, ciste in gnojne abscese v predelu zobne korenine. Včasih moramo to opraviti v kombinaciji z oralno-kirurškim posegom - apikotomijo, pred katero je vedno potreben endodontski tretma zob.

Vsak pravilno endodontsko tretirani zob je polnovreden zob in lahko služi kot samostojna zobna enota ali pa je lahko vključen v morebitni protetični izdelek kot nosilec mostička ali kakšnega drugega protetičnega elementa.

Vsak pravilno endodontsko tretirani zob velja več in je bolj kakovosten od kakršnega koli implantata in - nič manj pomembno, za pacienta večkratno finančno ugodnejši od vgradnje implantata.

Zato je, če je le mogoče, potrebno za vsako ceno ohraniti pacientov lastni zob, pri čemer so nam v veliko pomoč endodontski tretmaji.

 

Oskrba endodontsko obdelanih zob z estetsko prevleko

Na večini endodontsko obdelanih zob je bil pred zdravljenjem prisoten znaten kariozni proces in s tem tudi velika izguba obzobnega tkiva na zobni kroni. Ker je zaradi izgube zobne pulpe prehrana zoba zmanjšana, zdravljen zob čez nekaj časa izgubi svojo vlažnost in elastičnost in postane krhek, sčasoma lahko tudi potemni in predstavlja estetsko pomanjkljivost.

Zato je treba endotonsko obdelane zobe vedno oskrbeti z estetsko keramično ali cirkon prevleko, da mu povrnemo čvrstost, pravilno delovanje in lep videz.

Endodontski postopek

 1. Odstranitev vnetega in okuženega pulpnega tkiva, čiščenje in širjenje koreninskega kanala -
  Potrebno je odstraniti preostanek vnetega in okuženega pulpnega tkiva ter temeljito očistiti in razširiti koreninski kanal, da dobimo pravilno konično obliko kanala ter mehansko odstranimo okuženo tkivo koreninskega kanala. To opravljamo ročno ali strojno z instrumenti, ki so predhodno sterilizirani. Med čiščenjem koreninski kanal spiramo z antiseptiki ter ga tako dezinficiramo.

 2. Polnjenje koreninskega kanala - Po dezinfekciji koreninski kanal sušimo s sterilnimi papirnatimi poeni, kanal pa napolnimo s posebnim bioinertnim materialom, ki hermetično zapre koreninski kanal in na ta način preprečuje prodor kakršnekoli okužbe v kanal ali skozi kanal v okolno kost.

  Koreninski kanal mora biti napolnjen do samega vrha, saj v nasprotnem pride do okužbe kanala, ki se lahko razširi v okolno kost in privede do granuloma, nastanka cist in gnojnih abscesov na predelu zobne korenine. Prav tako ne smemo kanala preveč napolniti, saj lahko polnilo preide na kost in druge okolne strukture, kot so sinusi ali kostni kanali, skozi katere gredo živci.


   
     


                      
 3. Kontrola polnjenja koreninskega kanala –Da bi pravilno do vrha napolnili koreninski kanal, je zelo pomembno, da pri endodontskem postopku določimo točno dolžino koreninskega kanala. Za natančno določanje dolžine koreninskega kanala nam je v pomoč elektronska naprava za merjenje dolžine koreninskega kanala, endometer. Dolžino in obliko koreninskega kanala ter polnjenje kanala pred in v času endodontskega tretmaja kontroliramo tudi rentgensko, s pomočjo RVG naprave (radioviziografije), tako da ničesar ni prepuščeno naključju in polnjenje kanala poteka pod nadzorom do samega vrha. 

                                                                          

                                Endometar                                                    Radioviziografija (RVG)

4. Estetsko polnilo in nadgradnja -  po končanem polnjenju koreninskega kanala pristopamo k izdelavi estetskega, adhezivnega kompozitnega polnila, s katerim nadomestimo izgubljeno obzobno tkivo in rekonstruiramo zobno krono.

5. V nekaterih primerih, ko gre za obsežno izgubo obzobnega tkiva, je za povrnitev čvrstosti krone zoba potrebno v koreninski kanal po zdravljenju zoba vstaviti kompozitni zatiček, ki služi za ojačitev zoba in okoli katerega nato izdelamo kompozitno polnilo, kar imenujemo nadgradnja.

 

Trajanje endodontskega posega

Endodontski poseg si vedno prizadevamo opraviti v čim manj obiskih, najboljše v eni sami seji, kadar je to mogoče. Pri močnih gnojnih okužbah in pri zdravljenju granuloma poseg vendarle opravimo v več sejah, vendar spet v najmanjšem možnem številu in v najkrajšem možnem času.

V sodobni in učinkoviti endodontiji že dolgo ne velja več pristop dolgotrajnega zdravljenja zob, ki je trajal več mesecev, saj bi to predmet zdravljenja le še poslabšalo in posledično se endodontski tretma konča neuspešno.