ZUBNE PROTEZE


Zubne proteze izrađujemo kod pacijenata kod kojih nismo u mogućnosti  napraviti fiksne mostove zbog nedovoljnog broja ili položaja preostalih zubi, te kada ne možemo ugraditi implantate za nadomještanje izgubljenih zubi, ili kada pacijent ne želi implantate.

Parcijalna proteza 
Djelomičnu protezu izrađujemo kada imamo određeni broj sačuvanih zubi u ustima. Proteza se na njih veže kvačicama ili još bolje zglobnim vezama te se tako stabilizira u ustima i na taj način nadoknađuje izgubljene zube. 

Kombinirani rad 

Kod rješavanja djelomične bezubosti parcijalnom protezom najčešće izrađujemo takozvani kombinirani rad na način da na preostale zube stavljamo krunice i sa posebnim zglobnim vezama (kopče, ankeri) povezujemo te krunice sa djelomičnom protezom. Krunice se fiksno cementiraju na preostale zube, a proteza se može zakopčati i otkopčati, te se na taj način može vaditi iz usta zbog održavanja higijene.

To je vrlo kvalitetno estetsko i funkcionalno rješenje djelomične bezubosti. Kopče su sakrivene ispod zubi u protezi koji dolaze u kontakt sa krunicama na koje su postavljene zglobne veze. Zbog toga se ne vidi nikakav prijelaz sa zubi na kojima su krunice i zubi u protezi. Kod kombiniranog rada u gornjoj čeljusti proteza pokriva samo manji prijeko potrebnidio nepca, a proteza vrlo čvrsto i stabilno stoji u ustima. Kod kombiniranog rada u donjoj čeljusti također se može izraditi vrlo gracilna proteza tako da ne smeta jeziku, a vrlo je čvrsta i stabilna.


Totalna proteza

Totalnu protezu izrađujemo u slučaju potpunog gubitka zubi kada ne možemo ugraditi implantate za nadoknadu zubi ili pacijent to ne želi.U gornjoj čeljusti proteza pokriva cijelo nepce i zubne grebene da bi se dobila dovoljno velika površina na koju se prenosi sila žvakanja. U donjoj čeljusti totalna proteza pokriva samo zubne grebene i ima oblik potkove jer se mora ostaviti slobodan prostor za jezik.

Totalna proteza se u ustima drži i stabilizira stvaranjem vakuma ispod proteze. Zbog toga je njezina izrada vrlo zahtjevna jer rubovi proteze  moraju biti precizno izrađeni i vrlo tijesno priljubljeni uz sluznicu zubnog grebena, a ne smiju žuljati niti ometati kretnje jezika i obraza.  Iz tog razloga se koristi posebna tehnika uzimanja funkcijskog otiska pri izradi totalne zubne proteze.

Totalna proteza se poslije jela mora vaditi iz usta radi održavanja higijene. Ako nije u ustima proteza mora biti u vodi jer bi se sušenjem deformirala i ne bi više pravilno prilijegala u ustima što onda rezultira njezinom pomičnošću i ispadanjem.