POSTUPAK IZRADE KERAMIČKIH KRUNICA I MOSTOVA


Preparacija zuba

Izrada keramičke krunice započinje preparacijom (brušenjem) zuba pri čemu se smanjuje volumen krune zuba za jednu trećunu u sve tri dimenzije, da bi se zubna masa mogla nadomjestiti keramičkom krunicom koja po volumenu ne smije biti veća od prirodne krune zuba koju je pacijent nekada imao.

Mjerenjem pozicije određenih točaka na čeljusti možemo matematički točno izračunati visinu, širinu i debljinu svakog zuba. Za to danas postoje kompjuterski programi koje koristimo u svakodnevnoj praksi.

Otisak

Nakon preparacije zuba uzima se otisak koji šalje se u laboratorij gdje se izrađuje keramička krunica, a odmah nakon otiska se izrađuje privremena krunica tako da pacijent ne odlazi iz ordinacije sa obrušenim zubima. 

 

Privremene krunice i mostovi 

Nakon preparacije i otiska zuba odmah se u ordinaciji izrađuju privremene krunice ili mostovi tako da pacijent iz ordinacije ne izlazi sa obrušenim zubima nego ima privremene zube koje nosi do završetka izrade definitivnog trajnog rada u laboratoriju i cementiranja trajnog rada.

Cementiranje krunica i mostova

Kada je izrada keramičke krunice gotova prekontrolira se njezin izgled i kontakti sa ostalim zubima u ustima i gotova keramička krunica se cementira na zub posebnim, suvremenim adhezivnim zubnim cementima.