NEADEKVATNA PREPARACIJA ZUBA


Ako se zub brusi bez stepenice i precizne granice preparacije tada se ni krunica ne može izraditi precizno te ne sjeda pravilno na zub, što je još uvijek na žalost relativno čest slučaj. Takve radove smatramo lošim, nevrijednim protetskim radovima. Zbog takvih loših, nevrijednih protetskih radova ljudi često imaju strah od zubnih krunica i zbog toga odgađaju protetsku terapiju što često rezultira dodatnim gubitkom zubnih jedinica. 

Rub krunice je, u tom slučaju, deblji od korjena zuba i od njega odstoji te se osjeti jaki prijelaz između krunice i korjena zuba. 

U tako nastalu pukotinu zapada hrana koju pacijent i uz najbolju higijenu ne može očistiti i tu se trajno nastanjuje mnoštvo bakterija koje onda izazivaju stalnu upalu zubnog mesa koja se dalje širi prema kosti oko zuba i u ostale dijelove parodonta i nastaje parodontoza. Odstojeći zadebljani rub krunice vrši i mehanički pritisakna zubno meso što dodatno pogoršava situaciju

Svi ti faktori izazivaju konstantno krvarenje i promjenu boje zubnog mesa koje poprima plavkastu ili tamnoljubičastu boju, a postaje vidljiv i tamni rub kod metal-keramičke krunice. Obično je tada keramička krunica znatno deblja od prirodne krunice kakva je nekad bila, što može izazvati velike funkcijske smetnje u žvačnom sustavu. To sve skupa izgleda jako neestetski jer je narušena  estetika zubnog mesa, estetika samog zuba, i estetski odnos zubne krunice i zubnog mesa.                                                                                                                       

Na sreću naših pacijenata, nakon što se takve loše protetske radove ukloni iz usta, napravi profesionalna higijena i parodontološki tretman te se izrade visokovrijedne estetske krunice ili mostovi, zubno meso se oporavi, prestane krvariti i poprimi svoj lijepi ružičasti izgled i lijep i skladan odnos prema novoj estetski i funkcionalno adekvatno napravljenoj keramičkoj krunici. Na taj način naš stručni tim ponovo vrati lijep osmijeh na lice naših pacijenata.