KERAMIČKE KRUNICE I MOSTOVI


Keramičke krunice i mostove možemo primijeniti na prirodnim zubima ili na implantatima. Estetski izgled i biokompatibilnost keramičkih krunica i mostova te njihova tvrdoća, čvrstoća  i ostala fizikalno-kemijska svojstva vrlo su slični prirodnim zubima što ih čini gotovo idealnim zubnim nadomjestcima. 

 

Keramička krunica je protetski nadomjestak na zubu koji po svome obliku, boji i funkciji potpuno nadomješta prirodnu krunu zuba.

     

 

Primjenjujemo ih u slučajevima kada imamo veliki gubitak zubnog tkiva uslijed karijesa te kada na zubu imamo puno plombica i uslijed toga je narušen integritet zuba.

    

Primjena kramičke krunice kod loma krune zuba.

     

Keramičke krunice primjenjujemo i kod izrazite promjene boje zuba, najčešće kod liječenih zubi.

Preporuka je da liječene (devitalizirane) zube uvijek opskrbimo keramičkom krunicom pošto kod liječenih zubi uvijek imamo veliki gubitak zubnog tkiva, a i sami po sebi postaju krhkiji nakon liječenja.

Keramički most izrađujemo ako želimo nadomjestiti jedan ili više izgubljenih zubi bez ugradnje implantata na mjesto izgubljenog zuba. Sastoji se od dva ili više nosača mosta što su u osnovi keramičke krunice između kojih se nalazi tijelo mosta koji je sa njima povezano. Tijelo mosta se sastoji od jednog ili više međučlanova ovisno o tome koliko izgubljenih zubi  nadomještamo.

Osnovni preduvjet za izradu keramičkog mosta je da imamo dovoljan broj zubi odnosno da imamo zubenosače sa svake strane u odnosu na mjesto gdje nedostaju zubi tako da ih možemo stabilno povezati i da razmak između potencijalnih zuba nosača nije ekstreman.