INLAY/ONLAY ISPUNI


Estetski inlay/onlay ispuni mogu biti izrađeni od kompozitnog materijala ili zubne keramike.To su zubni ispuni (plombe) koji su izrađeni u laboratoriju.

Postupak izrade započinjemo, kao i kod običnog ispuna, odstranjivanjem karijesa na zubu i preparacijom zuba za inlay/onlay. Nakon toga slijedi uzimanje otiska, izrada privremenog ispuna i slanje otiska u laboratorij gdje se onlay/inlay izrađuje. U slijedećem posjetu ordinaciji, skida se privremeni ispun i gotovi inlay/onlay se cementira posebnim adhezivnim cementom u zub. Nakon toga slijedi provjera kontakata sa ostalim zubima i fino poliranje u ustima.

Prednost inlay/onlay ispuna u odnosu na klasične estetske ispune je to što su dugotrajniji i mogu se estetski savršeno izraditi u laboratoriju. Klasični estetski ispuni koji se rade direktno u ustima se kontrahiraju (skvrčavaju) prilikom polimerizacije (stvrdnjavanja) i zbog toga dolazi do mikropukotina na spoju između ispuna i zuba što smanjuje trajnost klasičnog ispuna.

Kod izrade inlay/onlay ispuna u laboratoriju nema kontrakcije, a ako se teoretski i dogodi, kompenzira se time što se inlay/onlay cementira u zub adhezivnim zubnim cementom koji hermetički zatvara sve pukotine između ispuna i zuba kao i kod izrade keramičke krunice. Zbog toga su inlay/onlay ispuni znatno trajniji od klasičnih ispuna izrađenih direktno u ustima.