PARODONTOLOGIJA


Prevencija nastanka parodontne bolesti

Za zdravlje parodonta (pričvrsni sustav zuba) od presudne važnosti je održavanje redovite higijene zubi i usne šupljine, obvezatna sanacija karijesa, restauracija oštećenih kruna zuba i nadoknada eventualno izgubljenih zubi keramičkim krunicama, mostovima ili implantatima.

Osnovni preduvjet za zdravlje pričvrsnog sustava zuba (parodonta) su puni zubni lukovi. To podrazumijeva postojanje svih zubi najmanje do, prvog kutnjaka (šestice) na obje strane u gornjoj i donjoj čeljusti te njihov pravilan položaj i izgled. 

Redoviti  pregledi kod stomatologa i profesionalno čišćenje zubnog kamenca 2 puta godišnje!

Građa parodonta

Parodont je pričvrsni sustav zuba pomoću kojeg se zub drži u kosti odnosno u čeljustima.

Sastoji se od nekoliko potpornih tkiva kao što su zubno meso, kost i parodontna vlakna kojima se zub povezan za kost (parodontni ligament).

Parodontna bolest (parodontoza)

Parodontna bolest (parodontoza) je bolest pričvrsnog aparata zuba i uz karijes je najraširenija bolest čovječanstva. To je bakterijska infekcija potpornih tkiva zuba uzrokovana bakterijama iz naslaga hrane na zubima (biofilm).       

Prikaz razvoja parodontne bolesti:                                                                                                                                          

Obično započinje upalom i crvenilom zubnog mesa i laganim krvarenjem na dodir. tada govorimo o gingivitisu.                              


Ako su zahvaćene dublje strukture parodonta, kost i parodontni ligament, nastaju parodontni džepovi, krvarenje, crvenilo i otok zubnog mesa, loš zadah, pomičnost zubi. Tada govorimo o parodontitisu.

Vrlo čest uzrok nastanka parodontne bolesti je i poremećaj funkcije žvačnog sistema.
Uslijed nedostatka pojedinog zuba ili grupe zubi (pogotovo su važni zubi iz potporne zone kutnjaci i pretkutnjaci) dolazi do preopterećenja i naginjanja preostalih zubi. To onda dovodi do pomaka donje čeljusti u neprirodan položaj i povećava aktivnost žvačnih mišića.
Posljedica toga je nastanak i djelovanje prejakih sila na preostale zube i usljed toga dolazi do razgradnje kosti i zubnog ligamenta, pojave džepova i infekcije, te nastaje parodontna bolest u  punom obliku.

Važno je istaknuti da razvijena parodontna bolest povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, artritisa i kroničnih bolesti bubrega!

 

Liječenje parodontne bolesti

Ovisno o stadiju parodontne bolesti tretmani mogu biti različiti. Danas je u parodontologiji prevladava trend konzervativne, ne-kirurške terapije u kontroli bolesti.    

Obično terapiju započinjemo temeljitim profesionalnim čišćenjem kamenca i poliranjem površine zuba. Cilj nam je redukcija bakterijske flore, stoga odstranjujemo naslage kamenca koji je porozan i zadržava u sebi bakterijski biofilm.
Dodatno je uvođenje antiseptika odnosno  tekućine za ispiranje usta. 

Slijedeća mogućnost je uvođenje ciljane terapije antibioticima, te dubinsko čišćenje džepova i poliranje korijena zuba kojim odstranjujemo upaljeno tkivo oko zuba i stvaramo mogućnost ponovnog cijeljenja parodontnog tkiva i zubnog mesa uz korijen zuba.

Parodontološka mikrokirurgija

Dio izgubljenog koštanog i mekog tkiva parodonta možemo vratiti mikrokirurškim parodontološkim regenerativnim tehnikama.
To su tehnike vođene koštane regeneracije (GBR) i tkivne regeneracije (GTR).
Kao regenerativne materijale koristimo umjetne koštane nadomjestke i kolagene membrane koje mikrokirurškim zahvatima ugrađujemo u oštećeni parodont i tako omogućavamo proces cijeljenja i stvaranja novog tkiva parodonta.
Cilj postupka je eliminirati upalu, smanjiti dubinu koštanih džepova, vratiti natrag dio izgubljenog koštanog tkiva i parodontnog ligamenta i time učvrstiti zube.

 Funkcijska terapija kod parodontnih bolesti

Paralelno sa klasičnom parodontološkom terapijom potrebno je eliminirati i postojeće funkcijske smetnje žvačnog sustava kod liječenja parodontnih bolesti.
Sve izgubljene zube moramo nadoknaditi, restaurirati oštećene krune zuba i time napraviti korekciju neprirodnog položaja zubi i donje čeljusti (korekcija zagriza). Na taj način se eliminira povećana aktivnost žvačnih mišića i sprječava nastanak pretjerano jakih sila na zube i uspostavi normalna funkcija žvačnog sistema.
Ako postoji poremećaj funkcije žvačnog sustava i ako na zube djeluju pretjerano jake neprirodne sile sva ostala konzervativna i mikrokirurška parodontološka terapije neće dati nikakve rezultate.

Uz redovite liječničke kontrole kod stomatologa dva do tri puta godišnje i suvremene metode liječenja parodontne bolesti, prognoza u liječenju i najtežih oblika parodontnih bolesti je izrazito povoljna!