ORTODONCIJA


Za ortodontsko ispravljanje položaja zubi nema dobne granice!
Ortodontska terapija se može provoditi u bilo kojoj životnoj dobi, važno je samo da imate zube.

Ortodoncija je dio stomatološke znanosti koja je maksimalno posvećena kreiranju lijepog osmjeha sa ravnim i pravilno postavljenim zubima.
Pored estetike, ortodoncija ima i izuzetno važnu ulogu kod uspostave normalne funkcije zubi, cijelog žvačnog sustava i čeljusnog zgloba, te pravilnog rasta i razvoja čeljusti kod djece i mladih osoba.

Danas se zna da „loš zagriz“ odnosno nepravilan položaj donje čeljusti u odnosu na gornju izaziva poremećaj statike cijelog tijela, a to za posljedicu ima nastanak boli i poremećaj funkcije u raznim dijelovima sustava za kretanje.


Ortodontska terapija

Ortodontskim tretmanima ispravljamo nepravilan položaj zubi, omogućavamo lijep izgled i pravilnu funkciju zubi i cijelog žvačnog sustava.
Samim tim omogućavamo normalan razvoj čeljusti kod djece i mladih osoba, te pravilan položaj i odnos među čeljustima.
Ortodontskom terapijom utječemo i mijenjamo kompletnu fizionomiju lica, posebno njegove srednje i donje trećine i usana.
Na taj način ortodontski tretmani mogu biti od velike pomoći i pri estetskim zahvatima na licu i vratu, da se dobiju još bolji i trajniji rezultati.
Pored estetike, ortodoncija ima i izuzetno važnu ulogu kod uspostave normalne funkcije zubi, cijelog žvačnog sustava i čeljusnog zgloba. Pravilan položaj zubi uvjetuje pravilan položaj i ispravnu funkciju čeljusnog zgloba i žvačnih mišića.


U Dental estetic centru u terapiji ortodontskih anomalija primijenjujemo fiksne ortodontske tretmane i invisalign (nevidljivu) ortodonciju.
Osnovni preduvjet za ortodontsku terapiju su zdravi i od karijesa sanirani zubi.


Kod djece i mladih osoba ortodontsku erapiju provodimo sve do završetka njihova rasta i razvoja i na taj se način postižu najbolji rezultati.
Kod odraslih pacijenata, koji se danas vrlo često odlučuju za ortodontsku terapiju, tretman obično traje od godinu i pol do dvije i pol godine.
Predprotetska ortodontska terapija. U Dental esthetic centru rješavamo vrlo kompleksne slučajeve s velikim, kompletnim oralnim rehabilitacijama. U tom slučaju često primjenjujemo ortodonciju kao predprotetsku ortodontsku terapiju. Na taj način preostale zube prvo dovedemo u pravilan položaj, a onda na njih stavljamo krunice, mostove ili ljuskice. Na taj način dobivamo maksimalan estetski učinak i pravilnu funkciju.

 

Fiksna ortodoncija

 
Kod fiksnih ortodontskih tretmana koristimo estetske (bijele) bravice koje su gotovo nevidljive i vrlo su gracilne tako da ih pacijenti sa lakoćom nose i najnormalnije funkcioniraju na svojim radnim mjestima i u privatnom životu.

Vrlo su važne redovite kontrole (obično jedan put mjesečno), dobra suradnja pacijenta i pridržavanje uputa ortodonta te maksimalna higijena usne šupljine.

        

 

 

 

Nošenje naprave za retenciju je obvezatno nakon završene aktivne faze terapije i skidanja bravica sa zubi. To je obično nešto tvrđa prozirna plastična folija koja se nosi u početku stalno na zubima, a nakon par mjeseci samo za vrijeme spavanja. Pomoću nje zadržavamo i stabiliziramo dobiveni željeni rezultat, a nosi se dok ne završi pregradnja u kosti i potpornim tkivima zuba. Obično šest mjeseci do godinu dana nakon aktivne faze ortodontske terapije.

 

 

 

 

Invisalign (nevidljiva) ortodoncija

Kod primjene invisalign ortodontske terapije pomak zubi se vrši pomoću plastičnih prozirnih udlaga koje se individualno kompjuterski izrađuju za svakog pacijenta. Udlage se nose cijeli dan i noć osim za vrijeme jela i pranja zubi.
Nakon provedene dijagnostike i analize pacijentu se uzima otisak i zajedno sa uputama ortodonta u kom pravcu treba pomicati zube, šalje se u Invisalign institut gdje se izrađuje udlaga.
Udlaga se nosi 14 dana i nakon toga slijedi kontrola kod ortodonta koji vrši pregled i ponovo Invisalign institutu daje upute za izradu nove udlage koja će opet malo pomaknuti zube. Svaka udlaga malo pomakne zube u željeni položaj i taj se proces ponavlja sve dok se ne dobije željeni rezultat. Za jedan tretman je potrebno između 15 i 40 udlaga, ovisno o težini slučaja i željenih pomaka. Invisalign ortodoncija je nastala u SAD i primjenjuje se od 1997. godine.
Danas je to, po cijelom svijetu raširena, moderna i vrlo efikasna ortodontska terapija kojom se postižu odlični rezultati.

 

Ortodontske anomalije

Pod tim pojmom podrazumijevamo nepravilan položaj zubi u zubnim lukovima te poremećen odnos između gornje i donje čeljusti, što često za posljedicu ima nepravilan rast i razvoj čeljusti i poremećenu funkciju žvačnog sustava.
Ortodontske anomalije se obično razvijaju neprimjetno za roditelje i bližu okolinu, pa ih najčešće može zapaziti jedino ortodont pri pregledu.
Stoga su redoviti pregledi, pogotovo djece, kod stomatologa i ortodonta od neizmjerne važnosti.
Postoje ortodontske nepravilnosti koje se nasljeđuju i one koje stječemo tijekom života, kao i njihova kombinacija.
Pravilan razvoj zubnih lukova i zagriza ovisi i o funkciji žvakanja, disanja i gutanja i obrnuto.
To su životne funkcije i kada su one dugotrajno poremećene tijekom rasta i razvoja djeteta dolazi i do poremećaja cijelog žvačnog sustava, a imaju i znatan utjecaj na pravilan razvoj i funkciju i ostalih sustava u organizmu.
Neke nepravilnosti u budućem rastu i razvoju kralježnice mogu se najprije prepoznati u vidu ortodontske anomalije i zbog toga ponovo naglašavamo važnost pregleda djece kod ortodonta, da se na vrijeme spriječe i liječe takvi poremećaji.
Zbog svega navedenoga ortodont multidisciplinarno vrlo usko surađuje sa ortopedom, fizijatrom, otorinolaringologom, logopedom i pedijatrom.

Prije i poslije ortodontske terapije