ENDODONCIJA


Endodontska terapija odnosno liječenje korijena zuba je mikrokirurški zahvat kojim odstranjujemo ostatke upaljene i inficirane zubne pulpe iz kanala korijena zuba te trajno punimo korijenski kanal bioinertnim materijalom da bismo spriječi širenje infekcije iz korijenskog kanala u susjedna tkiva, parodont i okolna kost te na taj način izliječili i sačuvali zub.
Sam endodontski tretman je bezbolan i radi se u lokalnoj anesteziji.

U nedavnoj prošlosti su se, na žalost, tako bolesni zubi vadili što je naknadno izazivalo velike funkcijske poremećaje u žvačnom sistemu i estetske nedostatke kod tih pacijenata, pogotovo ako se izgubljeni zubi nisu u najkraćem mogućem vremenu nadomjestili.  

Infekcija zubne pulpe najčešće  nastaje zbog razvoja i širenja karioznog procesa na zubu. Može također nastati usljed traume zuba ili se može proširiti iz parodontnog džepa prema zubnoj pulpi i tako ju inficirati. Ako se infekcija zubne pulpe ne liječi, može doć do širenja infekcije u kost oko zuba gdje dolazi do razgradnje kosti i stvaranja granuloma ili ciste. U težim slučajevima može doći do stvaranja gnoja i nastanka otoka na licu uz pojavu apscesa uslijed čega može doći i do ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Zubna pulpa
To je organ koji se nalazi unutar pulpne komorice i korijenskih kanala svakog zuba. Sastoji se od spleta krvnih žila i živaca, vezivnog tkiva i nekoliko vrsta stanica.

Kod djece zubna pulpa ima veliki značaj jer sudjeluje u rastu i razvoju zuba.Kod odraslog čovjeka njezina funkcija je prvenstveno senzorička jer nam daje osjet na toplo i hladno te bolno reagira kod oštećenja i upalnih reakcija zuba.
Djelomično ima i reparatornu funkciju jer može stvarati tvrda zubna tkiva te kod manje agresivnog karioznog procesa na zubu može spriječiti prodor karijesa u dubinu zuba pa čak i zaustaviti sami kariozni proces.
Zubna pulpa sudjeluje također i u prehrani zubnog tkiva, mada značajniju prehranu zub dobiva preko svog pričvrsnog aparata, parodonta. To nam otvara mogućnost odstranjenja inficirane zubne pulpe odnosno liječenja korijena zuba, a da nam i dalje ostane punovrijedni mada avitalni zub.
Stoga je izuzetno važno, kad god je moguće, sačuvati zdravu zubnu pulpu odnosno vitalitet zuba. Pogotovo moramo biti oprezni kod naših terapijskih zahvata na zubu i nikada, nekritički, odmah devitalizirati zub („preventivno da ne bi slučajno zabolio“ )!                  

Mogućnosti endodontske terapije

Endodontskom terapijom, pored liječenja korijena zuba, liječimo i granulome, ciste i gnojne apscese u području korijena zuba. Ponekad to moramo napraviti u kombinaciji sa oralno-kirurškim zahvatom, poznatom apikotomiom, kojoj uvijek predhodi endodontski tretman zuba.   

Svaki prvilno endodontski tretirani zub je punovrijedan zub i može poslužiti kao samostalna zubna jedinica ili može biti uključen u eventualni protetski rad kao nosač mosta ili nekog drugog protetskog elementa.

Svaki prvilno endodontski tretirani zub je vrijedniji i kvalitetniji od bilo kakvog implantata i ne manje važno, višestruko financijski povoljniji za pacijenta od ugradnje implantata.
Zbog toga, ako je ikako moguće, pod svaku cijenu treba sačuvati vlastiti zub pacijenta u čemu su nam endodontski tretmani od velikog značaja i pomoći.

 

Opskrba endodontski tretiranih zubi estetskom krunicom

Većina endodontski tretiranih zubi imala je prije liječenja značajan kariozni proces ili veliki ispun i samim time opsežan gubitak zubnog tkiva na kruni zuba. Zbog smanjene prehrane uslijed gubitka zubne pulpe, liječeni zub s vremenom gubi vlažnost i elastičnost i postaje krhak, a s vremenom može i potamniti pa time postaje veliki estetski nedostatak.
Stoga je endodontski tretirane uvijek potrebno opskrbiti estetskom keramičkom ili cirkon krunicom da bi mu se vratila čvrstoća, pravilna funkcija i estetika.

Endodontski postupak

 1. Uklanjanje upaljenog i inficiranog pulpnog tkiva, čišćenje i širenje korijenskog kanala -
  Potrebno je ukloniti ostatke upaljenog i inficiranog pulpnog tkiva te temeljito očistiti i proširiti  korijenski kanal da dobijemo pravilam konični oblik kanala i mehanički eliminiramo inficirano tkivo korijenskog kanala. To radimo radimo ručnim i strojnim instrumentima koji su predhodno sterilizirani.
  Za vrijeme čišćenja korijenskog kanala kanal ispiremo sa antisepticima pomoću kojih dezinficiramo korijenski kanal.

 2. Punjenje korjenskog kanala - Nakon dezinfekcije korjenski kanal posušimo sterilnim papirnatim pointima i kanal punimo posebnim bioinertnim materijalom koji hermetički zatvara korijenski kanal i na taj način sprječava prodor bilo kakve infekcije u korjenski kanal ili kroz kanal u okolnu kost.
  Korjenski kanal mora biti napunjen do samog vrha kanala jer u protivnom ćemo imati infekciju kanala koja može prijeći u okolnu kost i dovesti do stvaranja granuloma, cista i gnojnih apscesa u području korjena zuba. Također nije dobro niti da se korjenski kanal prepuni i sa punjenjem prijeđe u kost ili ostale okolne strukture kao što su sinusi ili koštani kanali kroz koje prolaze živci.

   
     


                      
 3. Kontrola punjenja korjenskog kanala – Da bismo pravilno do vrha napunili korjenski kanal iznimno važno je odrediti točnu dužinu korjenskog kanala za vrijeme endodontskog tretmana.
  Za precizno određivanje duljina korjenskog kanala  nam služi elektronski uređaj za mjerenje duljine korjenskog kanala, endometar.
  Duljinu i oblik korjenskog kanala te punjenje kanala prije i za vrijeme endodontskog tretmana također kontroliramo i rentgenski pomoću RVG uređaja (radioviziografije) tako da se ništa ne prepušta slučaju nego se kanal kontrolirano puni do samog vrha. 

 

 

                                                                          

                                          Endometar                                                    Radioviziografija (RVG)

Duljina trajanja endodontskog zahvata - Endodontski zahvat uvijek nastojimo obaviti u što manje posjeta, najbolje u jednom posjetu kad god je to moguće. Nekada kod jakih gnojnih infekcija i kod liječenja granuloma zahvat ipak obavljamo u više posjeta, ali opet uz najmanji mogući broj i unjmanje mogućem vremenu.
U modernoj i efikasnoj endodonciji odavno je nestao pristup dugotrajnog liječenja zuba koji je trajao mjesecima jer bi to samo još pogoršavalo stvar i često je zbog toga endodontski tretman završavao neuspjehom.

Estetski ispun i nadogradnja - nakon punjenja korijenskog kanala pristupamo izradi estetskog, adhezivnog kompozitnog ispuna kojim nedoknađujemo izgubljeno zubno tkivo i rekonstruiramo krunu zuba.
U nekim slučajevima kada imamo opsežan gubitak zubnog tkiva krune zuba, da bi smo ponovo dobili dovoljnu čvrstoću krune zuba, potrebno je u korijenski kanal nakon liječenja zuba ugraditi kompozitni kolčić oko kojeg onda izrađeujemo kompozitni ispun i to nazivamo nadogradnja.