ZUBNI IMPLANTATI


U suvremenoj estetskoj i funkcionalnoj stomatologiji zubni implantati su danas neizostavno terapijsko sredstvo u liječenju bezubosti i poremećaja funkcije žvačnog sustava. Implantati su izrađeni od titana. To je biokompatibilni materijal što znači da ga organizam ne prepoznaje kao strano tijelo i stoga nema nikakve negativne reakcije na njega.

Zubnim implantatima  nadomiještamo korijen  izgubljenog zuba.

Zubni implantati mogu nadomještati jedan ili više izgubljenih zubi i tada služe kao nosači krune zuba.U slučaju da nedostaje  jedan zub, nije potrebno brusiti susjedne zube da bi mostom nadoknadili zub koji nedostaje nego se na tu poziciju ugradi implantat.

U navoj u implantatu uvije se nadogradnja ili suprastruktura koja može biti izrađena od titana ili cirkona, a na nju se postavlja metal-keramička ili cirkon-keramička krunica ovisno za što se pacijent odluči.

 Dva ili više implantata mogu biti nosači mostova. Kada nedostaje krajnji zub nosač za most, implantati su jedino rješenje kako bi se izbjegla parcijalna proteza.

 

Postupak implantacije

Potpuno je bezbolan jer se radi pod lokalnom anestezijom. Nakon implantacije potrebno je čekati 4-6 mjeseci kako bi došlo do osteointegracije (povezivanje implantata sa kosti). U tom periodu implantati su pokriveni sluznicom usne šupljine i nemate nikakav osjećaj stranog tijela niti bilo kakve neugodnosti, a pacijent ima izrađene privremene zube.  Nakon isteka tog perioda implantolog postavlja na implantat kapice za oblikovanje zubnog mesa koje se nose nekoliko dana. Nakon toga liječnik zubni protetičar uzima otisak  i izrađuje trajni protetski rad.

 

 

Prednosti ugradnje implantata u odnosu na zubne proteze su višestruke. Omogućavaju maksimalni
  komfor jer ih osjećatei njima se služite jednako kao  sa vlastitim zubima. Ukoliko već imate totalnu protezu koja je nestabilna i otežava vam žvakanje, ugradnjom implantata moguće je retinirati protezu na implantatima, te je tako učiniti potpuno stabilnom. Ovako stabilizirana proteza izrazito povećava sigurnost pri jelu, govoru i socijalnim kontaktima.

Uspješnost implantata danas je neupitna i najnovija istraživanja govore o preko 95 postotnoj uspješnosti ugrađenih implantata. To možemo potvrditi i mi u Dental esthetic centru zahvaljujući više od 20-godišnjem iskustvu našeg implantološko-protetskog tima u primjeni implantata kao gotovo savršenog terapijskog sredstva u liječenju bezubosti i poremećaja funkcije žvačnog sustava. Dizajn i površinska struktura implantata doživjeli su mnoge promjene poslijednih godina i jako su poboljšani. Uz pravilnu indikaciju i ispravno proveden tehnološki postupak ugradnje implantata, uspjeh neće izostati.