ZUBNE LJUSKICE


 

Dentalne ljuskice su vrhunski estetski zubni nadomjesci izrađeni od zubne keramike koji se postavljaju na prednju plohu zuba. Njihova posebnost je  je u tome da se uz minimalu preparaciju samo prednje plohe zuba mogu postići izvanredni estetski i funkcionalni učinci na zubima.

Pomoću njih možemo izvršiti manje korekcije položaja i oblika zuba te smanjiti ili potpuno zatvoriti razmake među zubima ako postoje. Pošto su izrađene od zubne keramike koja je translucentana i ima refleksiju svjetlosti jednaku kao zubna caklina pomoću njih možemo vrlo učinkovito korigirati boju zuba.

Za izradu dentalnih ljuskica preparira se prednja ploha zuba dok stražnja ploha ostaje intaktna. Minimalno se brusi samo zubna caklina, a debljina preparacije iznosi 0.5 do 0,8 mm za razliku od zubnih krunica gdje je preparacija znatno opsežnija.  

 

 

 

Dentalne ljuskice možemo izraditi na pojedine zube koji imaju manja napuknuća, nepravilan oblik ili promjenu boje i na taj način korigirati te nedostatke.

      
      

Dentalne ljuskice također možemo izraditi i na grupama zubi, najčešće na prednjim zubima, i pomoću njih napraviti estetski makeover osmijeha naših pacijenata.

            

U modernoj estetskoj stomatologiji dentalne ljuskice su neizostavan segment kreiranja lijepog osmjeha kod naših pacijenata. Izvrsna su alternativa keramičkim krunicama jer se zbog minimalne preparacije zuba za izradu ljuskica štedi zubno tkivo a postižu vrhunski estetski učinci. Dentalne ljuskice moraju biti pravilno indicirane jer se ne mogu primijeniti kod značajno oštećenih kruna zuba koje imaju velika napuknuća, puno plombi i vrlo izraženu diskoloraciju zuba.