PROFESIONALNA HIGIJENA I PROFILAKSA


Pravilna i redovita higijena temelj je zdravlja i ljepote.

Temeljita higijena zubi i usne šupljine osnova je za zdravlje zubi i žvačnog sustava, a i za zdravlje organizma u cjelini.  Vrlo je važno naglasiti da infekcije u usnoj šupljini, kao što su kronična parodontna bolest ili kronični periapikalni ostitis (granulom) mogu biti uzrokom mnogih drugih bolesti, primjerice upale zglobova, srčanog ili moždanog udara, bolesti bubrega, problema sa očima i vidom ili dermatoloških bolesti.
Osnovni cilj stomatološke struke, pored samog liječenja, je preventivno djelovanje odnosno sprječavanje nastanka karijesa i ostalih bolesti i poremećaja žvačnog sustava te edukacija pacijenta.

Mi u Dental Esthetic Centru izuzetno vodimo računa o zubnoj estetici i  naglašavamo da redovita oralna higijena maksimalno doprinosi lijepom izgledu zubi i zubnog mesa što je preduvjet lijepog osmijeha.

Naše osoblje posebno je educirano u Njemačkoj i Švicarskoj na području profesionalne zubne higijene i profilakse.  Stoga  redovito, i vrlo rado, puno vremena posvećujemo  oralnoj higijeni i profilaksi u radu s našim pacijentima.

Odstranjivanje zubnog kamenca i poliranje zubi

Da bi smo uvijek imali lijepe i zdrave zube potreban je redoviti pregled kod doktora dentalne medicine i čišćenje zubnog kamenca sa poliranjem zubi najmanje dva puta godišnje.

U Dental Esthetic Centru ugodno i bezbolno odstranjivanje zubnog kamenca radimo ultrazvučno nastavcima Sonicflex, a eventualne meke naslage i fino poliranje zubi provodimo zračnim poliranjem Prophy-flex uređajem mikrogranulama na bazi fluora koji sprječava nastanak karijesa.
Zube protiv karijesa još dodatno štitimo fluoridacijom odnosno premazivanjem zubi gelom koji u sebi sadrži fluor.   

Četkanje zubi

Najnovija istraživanja nam govore  da je zube dovoljno četkati dva puta dnevno što je i preporuka Američke dentalne asocijacije.

Zubna četkica ne smije biti  prevelika da bi se njome moglo dosegnuti do svih površina zubi i zubnog mesa. Mora biti srednje tvrdoće ili i mekana četkica, a  nikako  tvrda jer sa pretvrdom četkicom možemo napraviti mikrooštećenja na površini zuba na kojima se onda jače nakupljaju naslage što je preduvjet za eroziju zubne cakline i eventualni nastanak karijesa.

Zube i zubno meso treba istovremeno četkati kružnim pokretima od početka zubnog mesa do vrha krune zuba dok temeljito ne prođete sve plohe svih zubi i zubnog mesa.
Danas na tržištu postoje brojne vrlo kvalitetne zubne paste koje većinom sadrže fluor radi prevencije karijesa i neke druge sastojke protiv preosjetljivosti na hladno te čestice za fino poliranje zubi.
Izbor zubne paste je osobni izbor svakog pacijenta i većina zubnih pasti koje danas nalazimo na tržištu zadovoljava kriterije moderne dentalne medicine.

Redovito i pravilno četkanje zubi je puno važnije od izbora različitih vrsta zubnih pasti kojih danas ima veliki broj na tržištu.

Zubni konac

Zubni konac je izvrsno pomagalo za čišćenje prostora između zubi kamo ne možemo doprijeti standardnom četkicom za zube, pogotovo kod jako zbijenih zubi. Tanka navoštena svila prolazi i između najužih prostora među zubima i na taj način ih čisti.

Zubni konac dovoljno je koristiti jednom dnevno.

Na tržištu postoji puno različitih vrsta zubnih svila i stvar je osobnog izbora pacijenta da sam izabere zubni konac koji mu najviše odgovara.

Pored zubnog konca mogu se koristiti i vrlo praktične interdentalne četkice koje savršeno dopiru i do najnepristupačnijih područja između dva zuba.

 

 

Tuš za zube

Tuš za zube posebno preporučamo kod pacijenata koji imaju implantate te kod pacijenata koji imaju protetske nadomjestke u ustima kao što su mostovi, 

razni ankeri i prečke kod kombiniranih fiksno-mobilnih protetskih radova.

Tuš za zube je prijenosni uređaj za osobnu higijenu koji pomoću snažnog, tankog mlaza vode čisti prostore između zubi i ujedno masira zubno meso i na taj način ga očvrsne i time spriječava upalu zubnog mesa.

Pomoću njega možemo doprijeti i do najskrovitijih mjesta između zubi i zubnih nadomjestaka kojima ne možemo pristupiti klasičnom četkicom niti zubnim koncem. Sastoji se od rezervoara za vodu i nastavaka za tuširanje zubi kojih obično ima četiri, tako da se cijela obitelj može služiti jednim tušem za zube.

U rezervoar za vodu dobro je staviti jednu trećinu antiseptika na bazi klorheksidina (na tržištu poznate kao tekućine za ispiranje usta) i takvom otopinom tuširati zube.

Električna četkica

Električna četkica za zube je izvrsno pomagalo za higijenu zubi koje nam danas stoji na raspolaganju. Ona sama umjesto Vas radi pravilne kružne pokrete za četkanje zubi i zubnog mesa.

 

Kvalitetne električne zubne četkice imaju obično nekoliko programa za vrstu pokreta i trajanje četkanja zubi te za masažu zubnog mesa. 

Također imaju posebna vlakna koja pri četkanju elektrostatskim učinkom mijenjaju polaritet na površini zuba i na taj način umanjuju nakupljanje naslaga na zubima nakon četkanja.

Na tržištu postoje uređaji koji objedinjuju tuš za zube i električni četkicu za zube u jedan uređaj.

Izbor uređaja je individualan, ovisno što je praktičnije kojoj osobi.

Tekućine za ispiranje usta

Tekućine za ispiranje usta vrlo su korisne, a prvenstvena uloga im je redukcija bakterija u ustima i bakterijskih naslaga na zubima. Posljedica toga je osjećaj svježine u ustima i nestanak eventualnih neugodnih mirisa iz usta.


To su antiseptici za lokalnu primjenu u usnoj šupljini na bazi klorheksidina koji ima izražen depo učinak (dugotrajni učinak nakon primjene) i djeluje na široki spektar bakterija. 
Uz mehaničko čišćenje četkicom, depo učinak klorheksidina koji je aktivni sastojak tekućine, usporava razvoj bakterijskog biofilma na zubima i smanjuje ukupan broj bakterija u ustima.

Ispiranje klorheksidinom posebno preporučamo pri terapiji parodontnih bolesti te prije i poslije kirurških zahvata u ustima te ugradnje implantata.
Na tržištu postoje različiti proizvodi ugodnog okusa i mirisa i različitih koncentracija.

Prečesta uporaba tekućine za ispiranje usta također nije poželjna.
O izboru tekućine za ispiranje usta i njenoj primjeni najbolje je posavjetovati se s Vašim doktorom.