IZBJELJIVANJE ZUBI


U današnje vrijeme kada  estetika i lijep osmijeh imaju sve veći značaj u modernom društvu, sve više naših pacijenata se odlučuje za izbjeljivanje zubi jer na vrlo efikasan i relativno jednostavan način, u jednoj posjeti, mogu dobiti lijep osmijeh sa svijetlim, bijelim zubima.

 

 

Izbjeljivane zubi „zaap“ lampom  

U Dental esthetic centru koristimo suvremenu metodu izbjeljivanja zubi pomoću „zaap“ lampe. Cijeli postupak traje oko 45 minuta i na taj način možemo posvijetliti zube za nekoliko nijansi. Postupak je ugodan i bezbolan.

Postupak se izvodi tako da najprije posebnim materijalom zaštitimo zubno meso, te nakon toga na zube nanesemo gel za izbjeljivanje (karbamid peroksid) koji se aktivira plavim svjetlom posebne valne duljine iz „zaap lampe“.

Najčešće taj postupak ponavljamo tri puta po 15 minuta, što je obično dovoljno da dobijemo željenu boju zuba.

 

 

        

Izbjeljivanje zubi folijom i gelom za izbjeljivanje kod kuće

Ukoliko je potrebno, izbjeljivanje je moguće provoditi kod kuće. U prvoj posjeti uzimamo otisak na osnovu kojeg se izrađuje tanka, prozirna plastična folija koja je individualna za svakog pacijenta. Gel karbamid peroksida se aplicira u foliju koja se onda stavi na zube i nosi od nekoliko sati na dan ili noću tijekom spavanja, ovisno o koncentraciji gela i željenoj brzini izbjeljivanja. Izbjeljivanje može trajati od tjedan dana do dva tjedna da dobijemo željenu nijansu boje. Ova metoda je sporija i zahtijeva više osobnog angažmana ali daje nešto postojanije rezultate izbjeljivanja.

 

 

 

 

 

Obje metode se mogu kombinirati, što dosta često i radimo.

Prvo dobijemo lampom u ordinaciji željenu boju zuba, a onda ju povremeno održavamo folijom i gelom za izbjeljivanje kod kuće.

 

Preduvjeti za izbjeljivanje zubi, sigurnost postupka i trajnost rezultata

Prije postupka izbjeljivanja potrebno je stručno savjetovanje sa stomatologom , sanacija karijesa na zubima te profesionalno čišćenje zubnog kamenca i poliranje zubi. 
Izbjeljivanje je najefikasnije na zubima koji nemaju puno restauracija (plombica). Sredstvo za izbjeljivanje djejuje samo na zubno tkivo, a ne djeluje na ispune (plombe) ili krunice tako da ako imate liječeni zub izrazito promijenjene boje, krune ili opsežne ispune oni se ovim postupcima neće izbijeliti, već zahtjevaju drugu vrstu tretmana (izradu cirkon ili keramičkih krunica ili ljuskica).

Istraživanja i kliničke studije pokazuju da je izbjeljivanje pod kontrolom liječnika sigurno. Karbamid peroksid u preparatima je ph-neutralan, ne oštećuje caklinu i odobren je od FDA.

Nakon tretmana izbjeljivanja zubi će uvijek biti svjetliji nego što su prethodno bili, no kod nekih pacijenata potrebno je ponoviti postupak nakon godinu do dvije dana. Učestalo konzumiranje tamnih pića kao što su kava, čaj, Coca cola, crno vino, a pogotovo pušenje umanjuju efekt izbjeljivanja nakon nekog vremena zubi potamne za određenu nijansu. U tom slučaju možemo ponoviti postupak jednom do dva puta godišnje da bi uvijek zadržali željenu svjetlinu i boju zuba.

Da bi rezultat izbjeljivanja zubi bio čim trajniji vrlo je važno održavati temeljitu higijenu zubi i usne šupljine i izbjegavati pušenje, te redovito dolaziti na profesionalno čišćenje zubnog kamenca i poliranje zubi, najmanje dva puta godišnje.