CIRKONKERAMIKA - ESTETSKE KRUNICE I MOSTOVI


Pod estetskim krunicama i mostovima podrazumijevamo krunice i mostove izrađene od keramike i cirkona bez metalne podloge. Za razliku od metalkeramičkih krunica i mostova ili zlatnih fasetiranih krunica i mostova koje u podlozi imaju metalnu leguru, cirkon keramičke krunice u podlozi imaju cirkon na kojega je nanesena keramika.

 

Translucentnost - Prednost cirkona i keramike je u tome što su translucentni odnosno propuštaju svjetlost kao prirodni zubi i radi toga nema blokade prolaza svjetlosti što imamo kod metalkeramičkih radova. Refleksija svjetlosti sa površine cirkon keramičkih krunica i mostova  također je identična kao kod prirodnog zuba. Zbog tih osobina, cirkon keramika nam omogućava izradu maksimalno estetskih krunica i mostova te je zadnjih 15 godina postala standard pri izradi vrhunskih estetskih zubnih nadomjestaka.

 

 

 

Biokompatibilnost -Još jedna vrlo važna osobina cirkon keramike je da je potpuno biokompatibilna odnosno da ne izaziva nikakve alergijske ili toksične reakcije organizma za razliku od metalnih legura koje u određenom broju mogu izazvati takove reakcije organizma. Reakcije organizma na metalne legure za izradu zubnih nadomjestaka mogu se u određenom broju slučajeva očitovati upalom zubnog mesa oko metalkeramičke krunice. Njegovim povlačenjem i krvarenjem te promjenom boje zubnog mesa oko metalkeramičke krunice. Zubno meso umjesto zdrave ružičaste boje poprima plavkaste i tamne nijanse.Sve te reakcije još dodatno potencira neprecizna izrada dosjeda zubne krunice na zub u području zubnog mesa što se kod izrade metal keramičkih krunica relativno često događa. U tako nastale pukotine se nastanjuju bakterije koje još dodatno provociraju odgovor organizma u vidu upalne reakcije i promjene boje zubnog mesa, a također može nastati i karijes ispod krunice.

Cirkon keramička krunica - Niti nakon 15 godina od postavljanja cirkon keramičke krunice na zub nema nikakvih reakcija zubnog mesa u smislu povlačenja ili promjene boje.

                

                                                                                       2003.                                                                                                      2018.

CAD/CAM tehnologija i preciznost izrade –Preciznost cirkonkeramičkih krunica i mostova u odnosu na klasične metalkeramičke krunice višestruko je veća. To se posebno odnosi na preciznost dosjeda u području preparacije zubate preciznost kontaktnih točki sa zubima iz suprotne čeljusti što je izuzetno značajno za pravilnu funkciju pojedinih zubi i žvačnog sustava u cjelini te spriječava nastanak upala zubnog mesa oko krunice.  Takovu preciznost cirkonkeramičkih krunica i mostova omogućava nam to što se dizajniraju i izrađuju kompjuterskom CAD/CAM tehnologijom.

CAD/CAM tehnologija- modeli prepariranih zubi se skeniraju te se u računalu dizajniraju krunice ili mostovi koji se onda pod kontrolom računala izrezuju od komada cirkona u specijalnim visokopreciznim glodalicama sa mikronskom preciznošću. Nakon toga krunice ili mostovi se definitivno dorađuju zubnom keramikom. CAD/CAM tehnologija se također primjenjuje i u svemirskoj, zrakoplovnoj i automobilskoj industriji za izradu dijelova kod kojih je potrebna visoka preciznost izrade.